Атентатът в Банкок – ужасът, последиците и сега накъде? (Обзор)

Силен взрив избухва към 19.00 ч. местно време в близост до храма „Ераван“, популярен туристически обект в търговската част на столицата на Тайланд.
карта

Тайландската национална полиция потвърждава смъртта на 21 души, загинали при атентата в Банкок, по нейни данни ранените са 123 души.

Досега е потвърдено, че сред жертвите има 10 тайландци, един китаец и един филипинец.

От полицейската болница на Банкок, където се доставят ранените, съобщават, че по-голямата част от ранените са туристи от Китай.атентат5

Полицията издирва веществени доказателства на мястото на взрива, за да установят кои са неговите извършители. Смята се, че атентаторите са визирали чужденци и са искали да навредят на туризма и икономиката на страната.

Властите в Тайланд разполагат с ясно изображение от видеокамери на човека, заложил взривното устройство в Банкок, съобщи командващият сухопътните части генерал Удомдеж Ситабутър.

атентатор

Все още никой не е поел отговорност за атентата. В Тайланд, където като религия преобладава будизмът, се наблюдава слаба мюсюлманска екстремистка дейност, предимно в южната част на страната. Понякога ислямски екстремисти извършват нападения извън населените с мюсюлмани региони.

Храмът, в близост до който е извършен атентатът е посветен на популярното в Индия божество Брама. Той е място на поклонение на хиляди богомолци от страните от Югоизточна Азия.

атентат6

Властите в Тайланд не смятат да въвеждат извънредно положение в страната заради днешния взрив в столицата Банкок, при който загинаха най-малко 19 души, съобщи пред журналисти говорител на управляващия военен съвет.

Ние засега не знаем какви са мотивите на извършителите на атентата. Причината може да е политическа, а може да става дума и за тероризъм. Това е действие, целта на което е разрушаването на нашия туризъм и нашата икономика, заяви вицепремиерът и министър на отбраната на страната Правит Вонгсувон.

Премиерът на Тайланд Прают Чан-Оча е наредил на силите за сигурност да обезопасят района на атентата и да проведат разследване, като обществеността да бъде информирана едва след като бъде събрана прецизна информация.

Отправен е призив към медиите да подхождат към информацията с внимание и дискретност.

Премиерът на Индия Нарендра Моди осъди атентата в Банкок.

“Строго осъждам атентата в Банкок. Моите чувства и мисли са със семействата на пострадалите. Моля се за бързото възстановяване на ранените”, заяви Моди.
Започнато е масово издирване на предполагаемия терорист. Полицията пусна негов фоторобот.
Говорителят на националната полиция генерал-лейтенант Правут Таворнисири, коментира, че обикновено „подобни атаки не са планирани от един човек”.
“Младежът с жълтата тениска не е заподозреният за атентата. Той е просто бомбардировач”, допълни още Таворнисири.
Тайландския премиер Прают Чан-оча определи атаката като „най-лошият инцидент, който някога се е случвал в Тайланд”. Той обеща виновниците да бъдат издирени.
атентат4

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.