Атентатът в Анкара – дело на “Ислямска държава” и ПКК

Разследващите най-смъртоносния атентат, ставал на територията на Турция, смятат, че той е съвместно дело на групировката “Ислямска държава” и кюрдските терористи от ПКК. „Кодът” на атентата пък е „10-10-10″, което означавало 10 часа на 10-ти октомври (десетият месец от годината).

В информациите от Турция броят на жертвите на самоубийствения атентат от събота продължава да нараства. В първите часове след двата взрива в близост до гарата на Анкара се говореше за над 30 загинали, в края на съботния ден вече се посочваше числото 97, а в днешните съобщения се говори за 105 убити, като се уточнява, че това включва и починалите от раните си в болниците.

Полицията е иззела всички записи от камерите за видео-наблюдение и е започнала обследването им, като използва и електронна програма за разпознаване на лица.

По-рано днес по телефона за Нова ТВ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски съобщи, че до момента има 128 загинали, а 160 са пострадалите. Българският дипломат изтъкна, че много от анализаторите виждат опит да се дестабилизира Турция непосредствено преди насрочените за 1 ноември избори и в контекста на цялата криза в района. Според Надежда Нейнски, това е и причината, поради която властите отправят призив към партиите за обща позиция срещу терора и казват, че терорът няма добро и лошо лице и че трябва да има общ отпор на държавата срещу тероризма.

„Най-натрапчиво се налага версията за „Ислямска държава”, може би защото се прави паралел, най-вече от опозицията, между този и предишния атентат през юни преди предишните избори. Това е паралел, който се прави от службите за сигурност, включително и от политиците, най-вече от опозиционния лидер Демирташ. Във връзка

с включването на Турция към коалицията срещу „Ислямска държава” бяха отправени заплахи към Турция и към президента Ердоган. Официална информация почти липсва, но усилено се разпространява тази версия – че мъж и жена са се самовзривили в центъра на Анкара”, каза Надежда Нейнски и добави, че може би днес до края на деня ще излезе официалната версия за атентата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.