Атентат срещу посолството на САЩ в Анкара – двама загинали

Посолството на САЩ в Анкара стана мишена на терористично нападение, при което загинаха двама души – охранител и самият атентатор. Десетки други бяха ранени. Експлозията избухна около обяд пред страничен вход на посолството, използван от хората, желаещи да се сдобият с визи. Взривът не е причинил щети във вътрешността на посолството. Множество пожарни коли и линейки пристигнаха на мястото на експлозията, както и началникът на турската полиция Мехмет Кълъчлар. Според първоначалната информация, загиналите бяха двама души от охраната и много други бяха ранени, включително една жена тежко. Анадолската агенция информира за един убит, предава БГНЕС.

Загиналите – турски охранител и самият атентатор

Губернаторът на Анкара Алаатин Юксел съобщи, че един охранител е загинал, а няколко души са били ранени при самоубийствения атентат на входа на силно охраняваното американско посолство в турската столица. При взривната вълна са пострадали близки сгради в луксозния квартал "Чанкая" в столицата, където се намират много държавни институции и посолства. "Има двама загинали при самоубийствения атентат – турски охранител и самият атентатор", заяви губернаторът на Анкара Алаатин Юксел. Той допълни, че сред ранените има и една жена. Охранителят, който работел на скенера на входа на посолството, загинал при взрива, който станал, когато предполагаемият атентатор минавал през проверката. Полицията е взела предпазни мерки срещу възможен втори атентат. Охранителните камери не записвали в момента на взрива заради повреда в електрическата система в района. Не е ясно дали сградата на посолството е единствената, засегната от проблема. Всички служители на посолството са отведени на безопасно място в сградата.

Американският посланик Франсис Ричардоне потвърди смъртта на охранителя и обеща да работи с Турция в борбата с терора. "Много сме тъжни, разбира се, от загубата на един от нашите турски охранители на входа… Комплексът е в безопасност, чувстваме се много сигурни благодарение на вашия отговор. Ще продължим да се борим заедно срещу тероризма. От днешното събитие става ясно, че и двете страни страдаме от този ужасен проблем. Решени сме…да си сътрудничим още повече, докато разрешим проблема", заяви посланикът. За момента

никой не е поел отговорност за атентата

но Турция преживя множество кървави атаки в последните години, за които обвинява кюрдските бунтовници и групировки, свързани с "Ал-Кайда". Атентаторът камикадзе е член на забранена лява групировка, заяви турският вътрешен министър Муамер Гюлер, цитиран от турския вестник "Хюриет". Макар че министърът не назова групировката, турските медии съобщават, че атентаторът е 30-годишен член на забранения Революционен народно-освободителен фронт. Заподозреният на име Еджевит Шанлъ прекарал известно време в затвора в миналото, съобщават още местните медии. Районът на американското посолство е един от най-силно охраняваните в турската столица. Намира се на ъгъла на централните булеварди „Ататюрк" и „Париж". В непосредствена близост са сградите на Генералната дирекция на Турското радио и телевизия (ТРТ) и на Върховния касационен съд, както и централните редакции на вестниците „Милиет" и „Ватан". В района са разположени и сградите на повечето чужди посолства, включително и това на България. Експлозията става в момент, когато САЩ, Германия и Холандия разположиха на турска територия под егидата на НАТО батареи с ракети земя-въздух Пейтриът, предназначени да защитават страната от евентуални атаки от Сирия.

САЩ потвърдиха, че посолството им в Анкара е станало мишена на терористичен бомбен атентат

и заявиха, че американски официални представители работят с турските следователи. "Можем да потвърдим, че беше извършен терористичен атентат на пропускателен пункт в периметъра на комплекса на посолството ни в Анкара, Турция, в 13,13 ч местно време", съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд в комюнике. "Работим в тясно сътрудничество с турската национална полиция, за да направим пълна оценка на щетите и жертвите и да започнем разследване. Ще оповестим повече информация, когато разполагаме с такава", допълни говорителката.

Турция ще се изправи единна срещу терористичните атентати, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. "Всички тези атентати са насочени срещу мира и благоденствието на нашата страна. Ще се изправим силни и ще преодолеем тези атентати. Никога няма да кажем "достатъчно", никога няма да кажем "това е краят", ще ставаме по-силни, растейки", заяви Ердоган в Истанбул. През юли 2008 три въоръжени лица и трима полицаи бяха убити при нападение срещу добре охраняваното американско консулство в Истанбул. През ноември 2003 година при четири атаки с коли-бомби срещу синагоги, британското консулство и британската банка HSBC в Истанбул бяха убити 63 души, сред които и генералният консул на Великобритания.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.