Атанас Зафиров: Златанов е еманация на управлението на ГЕРБ

„Присъдата срещу Филип Златанов е присъда срещу цялото управление на ГЕРБ. Защото това, което се случваше и се е случвало в оглавяваната от Златанов комисия, е еманация на цялостното управление на ГЕРБ”. Това заяви народният представител от Коалиция за България и член на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси Атанас Зафиров в ефира на ТВ7. По думите му желанието на адвокатите на Златанов за бързо производство вероятно е било такова, за да могат да се прикрият свидетели. Депутатът Зафиров призова Златанов да каже истината за прословутите инициали, защото иначе той ще бъде виновният, заради всички онези, които са му дърпали конците.
С оглед на това, че беше издадена присъда, считам, че комисията по случая си свърши добре работата, коментира по вTV депутатката от левицата Екатерина Заякова, която е член на анкетната комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в КПУКИ. Тя коментира, че присъдата на Филип Златанов се основава на факти за две нарушения на процедурата, записана в Закона за работата на КПУКИ и председателя й: укрити данни, които е трябвало по закон да бъдат оповестени – за сигнала срещу президента Плевнелиев и прекратяване на производството срещу него и на второ място за възпрепятстване на правото на защита на две от другите лица, срещу които е имало преписки.
Като пример за начина, по който е действала комисията и са били записвани в тефтерчето различни случаи депутатката Заякова даде бележката: “Томислав Дончев;? ИФ!”. По думите и това означава, че Томислав Дончев се е обадил за Хубенова, която е била принудена да подаде оставката си като зам. – министър на икономиката, енергетиката и туризма. Екатерина Заякова добави, че това още означава, че както и в другите случи с отметки “да се удари”, “да се оправи”, след това е трябвало да се докладва на ИФ, ББ или ЦЦ.
“Резултатите са налице и всичко записано е изпълнено. ГЕРБ няма как да докажат, че това са само внушения”, категорична бе Заякова. Депутатката припомни и че един от поръчителите в тефтерчето си е подал оставката – Искра Фидосова.
Екатерина Заякова подчерта, че временната анкетна комисия не е била разследващ орган, а е създадена на база на изнесените факти, за да провери дали е спазван закона в работата на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. “Безспорно е установено нарушение на служебните задължения и работата на комисията. Установена е една еднолична власт на председателя, който е получавал указания от вън”, каза още Заякова.
Народната представителка подчерта, че тефтерчето не е едно и от прокуратурата е било изнесено, че са намерени няколко тефтерчета.
Както вече съобщихме, по време на делото по съкратена процедура срещу Филип Златанов бе съобщено, че прословутото тефтерче, не е сред веществените доказателства, предоставени на съда.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.