Атанас Семов спечели конкурса за бг-кандидат за генерален адвокат в Съда на ЕС

Доц. Атанас Семов спечели конкурса за първия български кандидат за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. Само с 10 стотни след Атанас Семов е останал Димитър Стефанов – началник отдел в Съда на ЕС, съобщи “Правен свят”.

Дали Семов ще бъде предложен за генерален адвокат зависи от министрите на правосъдието и външните работи Христо Иванов и Даниел Митов, които трябва да внесат кандидатурата му в Министерския съвет. След това Семов трябва да получи общото съгласие на правителствата на държавите-членки.

“С оглед на високия статус и отговорностите на генералния адвокат, както и предвид на това, че никой от кандидатите в конкурса не е постигнал отличен резултат и не се откроява категорично спрямо останалите, предстои провеждането на допълнителни консултации преди приемането на окончателно решение”, се казва в изявление на Министерство на правосъдието

В протокола си изпитната комисия предлага на двамата министри “да инициират предварителна проверка за установяване на принадлежността на предлагания кандидат към бившите тайни служби.

Доц. д-р Атанас Марков Семов е български юрист, университетски преподавател и политик. Основател и заместник-председател на партия „Ред, законност и справедливост“. Кандидат-президент за президентските избори през 2011 година.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Този Семов не се спира – от политиката в науката, от науката в Съда на ЕС. Но никъде не е отличник. В науката е пълен провал. В политиката – също. Да не забравяме, че е човек на Октопода Алексей Петров. И че движи една магистърска програма, която е незаконна и в която преподава един от членовете на сегашната комисия по избора – френският професор Жаке (виж сайта на Международна магистърска програма “Право на Европейския съюз”, директория “Лектори”). Как е допуснат такъв конфликт на интереси при избора на генерален адвокат от България – надали е случайно. Семов искаше да уволнява премиера, а сега иска да бъде български генерален адвокат – взаимно изключващи се желания. Въобще – Семов може да бъде втори резил за Българие след Румяна Желева. Той няма никакви качества като юрист, всички го знаят само като “голямата уста” – не разбира от право. Защо той?

Leave a Reply

Your email address will not be published.