Атакуват обществената поръчка за регистрационните табели

Българската фирма БМВ (Безконтактни мултиплексорни вериги), която изработва регистрационните табели за колите у нас, обжалва обществената поръчка, с която МВР възложи тази дейност на немския консорциум Консорциум J. L. M. sistems – Erih Utsch. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Комисията за защита на конкуренцията. По закон КЗК трябва да се произнесе по жалбата в срок от един месец.
По наша информация при обществената поръчка за регистрационните табели не са изпълнени две условия – спечелилата конкурса фирма не е представила протоколи от всички изискуеми изследвания от акредитирани лаборатории, както изисква техническото задание на обществената поръчка. Втората нередност е свързана с лицето Хелмуд Юнгблут, който е представител на „Ерих юч” и е декларирал неверни данни.
Според експерти в бранша има и трета причина да се счита обществената поръчка за опорочена – цената, която предлага немската фирма от 4,97 лв. без ДДС, е под себестойността на табелите. Полицейската фирма оферира 5,48 лв. без ДДС за един номер.
Скандалът с обществената поръчка за регистрационните табели гръмна , когато стана ясно, че МВР предварително е решило да възложи тази дейност на чужда фирма. Още през юли 2013 година Цветлин Йовчев заяви, че МВР преустановява порочната практика да приема дарения. Както и че ще се освободи от търговските си дружества. Едно от тях е БМВ. В подкрепа на намеренията си МВР се позова на доклад на Сметната палата, в който се казва, че ведомството редовно заобикаля Закона за обществените поръчки.

10 милиона без ДДС отиват в чужда фирма

Стойността на обществената поръчка, обявена на 3.10.2013 година е за 10 милиона лева без ДДС, които България ще трябва да плаща годишно след 14.02. 2014 година (тогава изтича договорът на МВР с БМВ). В условията на поръчката са заложени изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера.
Според експерти в бранша истинската причина МВР да избере немския консорциум и да се отърве от БМВ е чисто политическа. Лошата практика от последните години дружеството да си дава печалбата на МВР под формата на дарения бе сериозно критикувана от медиите.
Цената по регистриране на една кола в момента е 75 лева като цената на изработване на комплект табели е 35 лева.
Запознати с ценообразуването пък бяха категорични пред classa.bg, че цената на цялостния процес на регистриране не се определя от БМВ, а от МВР.

400 души отиват на улицата

В резултат на това  решение – немска фирма да изземва дейност на българска фирма, БМВ , която в момента е 100% собственост на МВР и е печеливша, остава практически без дейност, а 400 души ще отидат на борсата. В свои изявления министър Цветлин Йовчев предпазливо съобщи, че има идеи БМВ да мине към транспортното ведомство.
Това, което Йовчев не се съобщава официално обаче е, че от общо 400 души, които се трудят в БМВ и чиято възраст е 35-40 години, работа ще бъде намерена на не повече от 130 човека. Възнагражденията на настанените на нова работа пък ще паднат драстично.
„Изчакваме още резултати от проверките на търговските дружества и до дни ще ги оповестим”, отговориха пред classa.bg от пресцентъра на ведомството. Въпросът, който зададохме бе свързан с резултатите от вътрешноведомствената проверка на БМВ, наредена от МВР, която приключи на 30.11. 2013 година. Както и дали в нея са констатирани нередности, свързани с работата на дружеството, които дават повод то да бъде на практика обезкостено.
“През януари ще можем да обявим, че МВР повече не се занимава с търговска дейност”, заяви наскоро отново министър Йовчев. Вероятно този месец той съобщи и какво ще прави с хората от търговските дружества на МВР.

Статията е публикувана и в classa.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.