Ат. Мерджанов: Има престъпна небрежност на чиновници

„Отговорност разбира се трябва да се търси, но за това има компетентни органи, които трябва да се произнесат след направени експертни оценки. Повече от ясно е, че има престъпна небрежност от страна на чиновниците”. Това каза в ефира на ТВ7 народният представител от левицата и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов в коментар за бедствието във Варненско, Добричко и Търновско. Според него би било грешка в момента да се търси и назовава конкретен виновник. Мерджанов припомни, че са образувани досъдебни производства и съда, и прокуратурата трябва да се произнесат компетентно.

За съжаление отново се получи така, че сме неподготвени за такава ситуация, призна Мерджанов. По думите му, политиците и държавниците овладяха бързо своите нерви, а и в подобен момент преди всичко трябва да се прояви хладнокръвие и смиреност.

„Политическата отговорност е не по-малко важна и солидна в такъв момент”, изтъкна депутатът. Според него, като цяло държавата ни има какво да догонва в преодоляването на подобни стихии и бедствия и поради тази причина още по времето на „тройната коалиция” е било създадено нарочно ведомство, тъй като трябва да има отговорна държава институция, която да фокусира и координира усилията на държавните органи. „В такава ситуация кметът на общината е председател на кризисния щаб по закон, тъй като не може министър – председателят, министърът на вътрешните работи или шефът Гражданска защита да бъде председател на кризисен щаб във всяка една от 264-те общини в България”, добави Мерджанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.