Асен Асенов: Скандалът около КТБ е престъпление срещу народа

“Сегашният случай с КТБ е просто продължение на един от най-уродливите процеси в българската икономика и политика – заграбването на обществени средства под покровителството на политическата класа. Този процес идва от това, че в България политика и бизнес се сраснаха”, коментира докторът по икономика и международни отношения на Университета “Джордж Вашингтон” в САЩ Асен Асенов пред БНР. По думите му, най-подходящата дума за скандала е престъпление срещу народа.

Попитан дали вижда нещо общо между ставащото в момента и банковата криза от 90-те години, Асен Асенов изтъкна, че отново група хора забогатяват за сметка на данъкоплатците и отново БНБ не си свърши работата, но има и много разлики: икономиката, държавата и фискалната система са в по-добро състояние с много защитни буфери.

Асенов оприличи нещата около КТБ и на икономическа трагедия, а изказването на управителя на БНБ Иван Искров за непрофесионално, защото ограничава кръга на виновните едва до няколко души.

Финансистът изтъкна, че колапсът на банката е доста по-сложен и многопластов процес, отколкото една кражба и в него има замесени много участници: “Банков надзор” и УС на БНБ, одиторите на банката, свързаните лица в банката и политическите лица, които са им осигурили протекции.

Попитан как изглежда България от Сащ, Асенов отговори, че впечатлението, което се създава, е, че това е една корумпирана държава; на повърхността има един огромен грабеж, има очакване, че хората ще загубят още повече вяра в държавата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.