Асад: Сирия не използва химически оръжия, но ще изпълним споразумението

Сирийският президент Башар Асад заяви в телевизионно интервю за Fox News, че властите в страната му не използват химическо оръжие във войната с бунтовниците.

Държавният глава осъди химическата атака от 21 август, при която загинаха хиляди като престъпление и нарушение на международни закони, но отрича да има вина за нея.

Асад отново хвърли вината за нея върху бунтовниците и отхвърли всички изнесени доказателства, сочещи връзка на властта с използвания зарин.

Президентът също така обвини и чужди правителства, че подпомагат опозицията, както и че кадрите с убитите сирийци, показвани в интернет. вероятно са фалшификация.

По думите на президента, Сирия не е в гражданска война, а е атакувана от терористи, свързани с Ал Кайда.

Той обаче увери, че Дамаск ще изпълни споразумението, което Русия предложи в опит да се намери политическо решение и да се избегне военната операция срещу него.

Асад поема ангажимент да бъдат унищожени запасите на Сирия от химически оръжия, но предупреждава, че това ще има негативни последствия за околната среда, ще струва около 1 млрд. долара и няма да е просто от техническа гледна точка.

По-рано, американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че американската военна заплаха към Сирия остава в сила и военните заедно с техниката остават по местата си в готовност.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.