Аржентина е във фалит за втори път в своята история

Аржентина е във фалит за втори път в своята история. Международната агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на страната на ниво “селективен дефолт”, съобщи bTv.

До това решение на Standard & Poor’s се стигна, след като правителството в Буенос Айрес пропусна крайния срок за плащането на лихви по емисия преструктурирани облигации за 13 млрд. долара. Аржентина се опита, но не успя да осъществи плащането на стойност 539 млн. долара на облигационерите, след като щатски съд отсъди, че парите не могат да бъдат платени, освен ако страната не плати и на група хеджфондове, които също протежават аржентински дълг.

Аржентина, която изпада в дефолт за втори път в последните 13 години, има около 200 млрд. долара дълг в чуждестранна валута, в това число преструктурирани облигации за 30 млрд. долара, според S&P.

На пресконференция в Ню Йорк след края на неуспешните преговори с представители на хеджфондовете финансовият министър на Аржентина Алекс Кисилоф описата групата кредитори като “фондове лешояди” и заяви, че страната му няма да бъде „изнудена“ да подпише споразумение.

Въпросът е какво ще последва за финансовите пазари и за икономиката на Аржентина. Въпреки всичко, експерти очакват последиците за южноамериканската страна да бъдат по-скромни в сравнение със случилото се през 2001 г., когато при улични безредици загинаха хора, а банковите сметки бяха замразени, за да бъде избегнато паническо теглене.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Същността тук е следното:
    “Аржентина се опита, но не успя да осъществи плащането на стойност 539 млн. долара на облигационерите, след като щатски съд отсъди, че парите не могат да бъдат платени, освен ако страната не плати и на група хеджфондове”
    Четете и мислете. Щатски съд отсъдил, а Аржентина суверенна държава ли е що ли?

Leave a Reply

Your email address will not be published.