Аритметиката с подкрепата на новия кабинет тотално се обърка

След като се оказа, че изпълнението на формулата “двупартийно правителство с трипартийна подкрепа” може да се окаже затруднено поради отказа на Патриотичния фронт да подкрепи сглобения от ГЕРБ и РБ кабинет, не друг, а Радан Кънев тръгна на совалки за стопляне на отношенията с хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Активистът на Реформаторите и лидер на ДСБ посети стаята на ПГ на Патриотичен Фронт в Народното събрание, а малко по-късно, но след като Кънев си тръгна, при депутатите от ПФ отидоха Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Резултатът от тези “совалки” бе насрочването на среща между ГЕРБ и Патриотичния фронт с начален час 14 часа. Румяна Бъчварова и Менда Стоянова съобщиха, че по-късно срещата ще прерасне в тристранна, т. е. в разговора ще се включат и представители на Реформаторите.

След като вчера вечерта стана ясно, че Патриотичният фронт и БСП Лява България няма да подкрепят правителството ГЕРБ-РБ с премиер Борисов, а препоръка кабинетът да не бъде подкрепян отправи и лидерът на ББЦ Николай Бареков, нужното мнозинство за второто правителство на Бойко Борисов започна да изглежда трудно постижимо. На този етап няма гаранции, че АБВ ще гласуват за кабинета и може да се прогнозира, че “Атака” (със сигурност) и ДПС (най-вероятно) няма да подкрепят правителството – независимо дали ще гласуват “против” или “въздържал се”.

В 43-тото Народно събрание ГЕРБ имат 84 депутати, БСП – 39, ДПС – 38, Реформаторски блок – 23, Патриотичен фронт – 19, България без цензура – 15, Атака – 11, АБВ – 11.

При това разпределение на мандатите засега събирането на мнозинство от 121 гласа в подкрепа на правителството на ГЕРБ-РБ изглежда задача с повишена трудност. И ако не се постигне разбирателство днес и утре, не би било чудно Бойко Борисов да забави връщането на проучвателния мандат, а гласуването на кабинета да остане за следващата седмица.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.