Архивът на военното разузнаване отива в Комисията по досиетата

Правителството публикува списък със 134 003 бивши агенти на Държавна сигурност

Министърът на отбраната Николай Ненчев е издал заповед, с която задължава директорът на служба “Военна информация” да предаде архивите на военното разузнаване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Трябва да бъдат предадени повече от 30 000 архивни единици, които ще се съхраняват в сградата на Комисията по досиетата в Банкя, каза Ненчев на пресконференция в присъствието на членове на Комисията и народни представители.

“Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя, и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма”, заяви Ненчев. Министърът каза, че разбира натиска това да не се случи и добави, че вероятно ще има още тайни, които не знаем, но по думите му през 2015 година, 26 години след промените, ние трябва да продължим напред, свободни от тайни и зависимости. Ненчев е убеден, че в това решение е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече.

От документите ще стане ясно кой е бил доносник на Държавна сигурност от служилите в армията. Срещу решението на Ненчев обаче има и много съпротива, като бивши военни твърдят, че така ще станат ясни и вербуваните от българското военно разузнаване чужденци и ще се застраши животът на още живите сред тях.

Комисията по досиетата няма да допусне засягането на интереси на чужди граждани, привлечени от Служба “Военна информация”, увери председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов. Той припомни, че Комисията преговаря от 2013 за предаване на архивните документи от Служба “Военна информация”, за да изпълни Законът за приемането и предаването на архивните документи, както и за да може тази част от обществото, която се интересува от съдържанието на тези документи, да има достъп до тях.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.