Археолози: Открихме кораба на Колумб!

След 500 години в неизвестност археолози най-накрая смятат, че са открили останките от кораба “Санта Мария” на Христофор Колумб. Те предполагат, че развалините му лежат на дъното на морето до северния браг на остров Хаити, предава The Independent. Лидерът на експедицията, Бари Клифорд, твърди, че свидетелства ги карат да смятат, че това са останките от известния кораб на Христофор Колумб.  Ако това се потвърди, светът е на прага на може би най-значимото подводно археологическо откритие.

„Всички географски, подводно топографски и археологически доказателства сочат именно, че това е „Санта Мария“, прочутият кораб плавал под флага на Колумб“, смятат обаче изследователите, водени от един от най-големите американски подводни археолози, Бари Клифърд.

Правителството на Хаити е оказало необходимата помощ и в момента вече активно се работи по консервацията и изкарването на потопения кораб на повърхността на водата.  Общо две са били основните насоки на екипа при откриването на кораба – едната е откритие от 2003 г. на друг екип археолози, че в близост има разположен укрепен форт, издигнат от Колумб. С информацията къде точно той се е намирал, както и данните от дневника на самия Колумб, екипът на Клифърд е предположил и къде може да е корабът – а след това и наистина го е открил!

В своите бележки откривателят на Америка е описал приблизително къде спрямо крепостта е потънал „Санта Мария“. Мястото, което в момента археолозите обследват, съвпада.

Откритието обаче съвсем не е случайно – около 10 години екипът е изследвал с подводни сензори, магнитометри и водолази аномалии по океанското дъно, докато е стеснил максимално възможния ареал. Там се е натъкнал и на останките на потънал кораб.

Неговите размери и структура максимално наподобяват легендарния плавателен съд на Колумб. Там са открити още артилерийско оръдие от времето на Колумб, каквото, според дневника му, е имало и на борда на „Санта Мария“.

Археолозите се надяват на идеалния случай – да извадят останките и да ги консервират напълно, а след това те да бъдат изложени пред обществото в музей в Хаити. Властите в островната държава пък смятат, че ако това се случи, би имало огромна роля за възраждането на туристическата индустрия в страната. Корабът „Санта Мария“ е построен във втората половина на XV век в северна Испания.

През 1492 г. Христофор Колумб го наема и предприема пътуване от южноиспанския Атлантически бряг на Испания, покрай Канарските острови, в търсене на западен път за Азия.  Вместо това, след 37 дни плаване, Колумб достига Бахамите. 10 седмици по-късно „Санта Мария“ с откривателя на борда си, достига до северните брегове на Хаити, през нощта се удря фатално на подводни скали и се налага да бъде изоставен . Именно на северния бряг на острова испанецът издига своя първи форт, оставя свои хора да го бранят от коренното население, и се връща с по-малък плавателен съд към Испания, където да съобщи, че е открил „по-пряк път към Азия“, на своите патрони – крал Фердинанд и кралица Изабела.  А оттам започва колонизацията на Америка.

1 Comment

  1. Едва ли “Санта Мария” има късмета​ на “Густав Ваза” да е по-запазен. А по-малкия плавателен съд е “Ниня” третия кораб от експедицията му.

Leave a Reply

Your email address will not be published.