Археолог: Разкопки не стават с обществена поръчка

Не може разкопките да бъдат поставяни под режим на обществена поръчка. Това казва в интервю за агенция „Фокус” ст.н.с. д-р Гергана Кабакчиева, доцент в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН) във връзка с готвените промени в Закона за културното наследство, според които разкопките ще се възлагат с обществени поръчки.

„Това, което се чува като коментари около поправките в закона, по никакъв начин не може да се каже, че ще подобри работата ни или организацията на работата в областта на археологията. Ако действително някой подлага под съмнение, че теренните археологически проучвания са научна дейност, е човек, който няма и понятие от археология”, посочва Кабакчиева. Тя пояснява, че теренната работа на археолозите е равнозначна на лабораторната работа на биолог, химик или физик.

Разбирам донякъде проблема защо се правят тези опити разкопките да бъдат вкарани в обществените поръчки – това е заради финансирането от фондовете и програмите от Брюксел, но не мога да подкрепя въпроса за това самите разкопки като цяло да бъдат включени в режим на обществени поръчки, категорична е доц. Кабакчиева. По думите й, евентуално може да се мисли само за случаите, когато има аварийни, особени или изключителни случаи на спасителните разкопки, но не като цяло спасителните разкопки да отидат в режим на обществена поръчка”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.