Арх. Гълъбов: Многото бюрокрация кара хората да строят незаконно

80 на сто от сградите и съоръженията у нас не са законни, заради многото, тежки и скъпи бюрократични процедури. Това обяви в предаването на БНР „Преди всички“ арх. Николай Гълъбов, заместник-председател на Камарата на архитектите в България. Той изтъкна, че не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения, а за липса на някое от многото.

“Една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени. Почти всяка сграда, с която съм си имал работа, се оказва, че има нещо, което е незаконно”, обясни арх. Гълъбов.
Той е категоричен, че процедурите трябва де се облекчат и даде пример с Франция, където въобще не се иска разрешение за къща с площ до 200 кв. метра.

“Вярва се много повече на архитекти и инженери. Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп, каза арх. Николай Гълъбов.Той допълни, че при сегашната нормативна уредба у нас един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.