Арестувани са петима лихвари, действали в София и областта

Минималната заплата остава 460 лв., КНСБ иска повишаване на доходите

Организирана престъпна група, занимавала се с лихварска дейност е неутрализирана при специализирана полицейска операция, проведена вчера от служители на ГД “Национална полиция” под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В акцията, реализирана на територията на София, Костинброд, Своге и Нови Искър, са участвали служители от отделите “Разследване на тежката престъпност”, “Разследване на общата престъпност”, “Престъпления с висока обществена опасност”, “Престъпления във финансово кредитната система” и Дирекция “Специализирани полицейски сили”. Операцията е в резултат на водено досъдебно производство на Специализираната прокуратура.
В хода на разследването е установено, че петима души от Костинброд и София са формирали и участвали в организирана престъпна група, която прикрита зад официалната дейност на 12 заложни къщи на територията на четирите града е осъществявала незаконното лихварство. Изяснено е, че петимата са отпускали парични заеми от няколко хиляди до 60 000 лева на десетки граждани, изпаднали в затруднено материално положение. Лихварите приемали в залог скъпи вещи и недвижими имоти, като окончателната сума за връщане била завишавана едностранно от заемодателя между 70% и 120%. С цел маскиране на реалната лихварска дейност те сключвали с получателите на заемите договори за покупко-продажба на недвижими имоти като залог на получената сума. След погасяване на дълга обаче, част от придобитите недвижими имоти не били връщани на заемополучателите, въпреки предварителната договорка. Тези имоти били включвани като актив на дружеството – управител на заложните къщи.
На петимата са повдигнати обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност.
Четирима от тях са задържани за срок до 72 часа, а на един е определена парична гаранция. Работата по разследване продължава.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.