Арестувани са още петима, подозирани за атентатите в Брюксел и Париж

При мащабна полицейска акция в Брюксел в петък са арестувани петима предпологаеми терористи, подозирани за кървавите атентати в белгийската столица, както и преди това в Париж.

Двама от задържаните – Осама Крайем и Мохамед Абрини – са заподозряни от белгийските власти като преки участници в бомбените нападения на 22 март в Брюксел, но освен това се смята, че са участвали в организацията и на атентатите в Париж през ноември 2015 година.

Следствието проверява дали Осама Крайем е бил вторият участник по време на атаката в метростанция “Малбек”, каза прокурорът Ерик Ван Дер Сипт. Разследващите се опитват да установят дали Мохамед Абрини може да бъде идентифициран като третото лице, присъствало на атентата срещу международното летище Завентем – или така наречения мъж със шапката, информира БНР.

Четиримата братя терористи от двете фамилии Абдеслам и Ел Бакрауи, са белгийски граждани от марокански произход. Първите атакуват Париж, а вторите – Брюксел и са се познавали отдавна с арестуваните.

Според анонимни източници на някои белгийски издания името на още един от общо петимата заловени мъже е Абу Амрид, който е определян като възможния ръководител на терористичната клетка. Тази информация обаче не беше потвърдена от белгийската федерална прокуратура.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.