Арестуваха служителка на ДАТО, давала справки за СРС срещу заплащане

При съвместна операция на ДАТО, ДАНС и Прокуратурата вчера е разкрита и арестувана на работното си място „къртица” в една от най-секретните служби – държавната агенция “Технически операции” (ДАТО) – която осъществява и контролира използването на специални разузнавателни средства (СРС). Повдигнато й е обвинение, свързано с изнасяне на държавна тайна, съобщиха на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че задържаната е Антоанета Александрова Първанова, а периодът, в който е осъществявано престъплението е 5 ноември 2013 – 25 декември 2013 година.

Шефът на ДАТО Цветан Китов разясни, че Първанова е работила в сектор в ДАТО за приемане на искания за СРС. Задълженията й в този сектор са били свързани с три изисквания – дали искането за СРС е законно, второто й задължение е – да въвежда данните в електронния регистър и третото задължение е след сверки и проверки, с електронен талон, да въведе искането за СРС за по-нататъшно изпълнение.

Откакто ДАТО е самостоятелна агенция, в ДАТО има внедрена система за сигурност. Чрез тази система е постъпил сигнал срещу Антоанета Първанова, след което е установено, че служителката е извършвала нерегламентиран достъп до СРС и е проверявала срещу заплащане дали срещу дадени лица се прилагат СРС, информира Цветан Китов.

Борислав Сарафов съобщи, че Антоанета Първанова информирала срещу тарифа от 500 до 3000 лева подслушваните, а някои от тях дори били на “месечен абонамент”. Политици обаче не били сред клиентите й. Според заместник-главния прокурор щетите от престъплението са неизмерими, защото застрашават националната сигурност.

Акцията е знак, че институциите имат контрол една над друга, коментира председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.