Арестуван е шефът на Фонда за лечение на деца в чужбина

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и още 7 служители са задържани за срок от 24 часа. Това съобщиха от прокуратурата няколко часа след като БНР и БНТ, а по-късно и други електронни медии информираха, че полицаи от специализирания отряд за борба с организираната престъпност са нахлули в сградата на Института по хигиена, където се помещава Фондът и са извършили редица арести. От държавното обвинение уточняват, че разследването е по досъдебно производство за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

Под ръководството на Специализираната прокуратура, прокурори и разследващи полицаи от ГДБОП се провеждат активни процесуално – следствени действия в сградата на Фонда в София, се казва в информацията на държавното обвинение.

По време на разработката срещу финансовите нередности във Фонда за лечение на деца в чужбина са изплували и имена на журналисти, информира БНТ. Към момента обаче не се съобщава какво е тяхното участие и роля в престъпната схема. Разследващите са се натъкнали на грандиозни злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина. Като примери се посочват, настаняването на болни деца в частни апартаменти вместо в клиники, като така се е злоупотребявало със средства на фонда.

Припомняме, че в края на март след специализирана акция на полицията и ДАНС в София и други градове бяха арестувани шефът изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” и още 15 човека, а прокуратурата обяви, че всички те са действали като организирана престъпна група, изнудвала фирми с така нар. такса “Спокойствие” и продавала – в буквалния смисъл на думата – шофьорски книжки. Освен това бе запечатан цял етаж от сградата на Министерство на транспорта, където се помещава централата на агенцията.

Преди дни за пореден път премиерът Борисов обяви, че ще е безкомпромисен към всички прояви на корупция и посъветва медиите да наблюдават какво ще се случи.

Павел Александров беше уволнен в началото на октомври 2013 г. от тогавашния здравен министър Таня Андреева заради нарушения в работата. През август 2014 г. той беше възстановен от служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той аргументира решението си с това, че по времето на управлението на Александров “фондът е работил по релси”. Веднага след това започна проверка защо всички средства са изхарчени и дали фондът не е закупувал консумативи, които би трябвало да се поемат от Здравната каса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.