Арестуваха шефа на румънската Агенция за борба с корупцията

Ръководителят на румънската Национална агенция за борба с корупцията Хория Джорджеску бе арестуван в нощта срещу вторник заради подозрения в злоупотреба с власт, съобщава електронното издание на “Сега”, като се позовава на информация на румънски медии. Припомня се, че арестуваният Хория Джорджеску се очакваше на 24 и 25 март да бъде на визита в България по покана на вицепремиера Меглена Кунева. Той трябваше да представи начина на работа на румънските антикорупционни органи и да обясни на какво се дължат успехите на оглавяваното от него ведомство, чийто клиент изненадващо стана и самият той.

Джорджеску е поредният високопоставен държавен служител в Румъния, заподозрян в злоупотреба с власт. Преди дни от поста си се оттегли финансовият министър Дариус Вълков, който е обвинен, че е търгувал с влияние и е получил подкуп в размер на 2 млн. евро, докато е бил кмет на южния румънски град Слатина.

Хория Джорджеску е заподозрян, че като член на Комисията за компенсации към Националната агенция за реституция на имоти, в периода между 2008 и 2009 г. е надценил със 75 милиона евро стойността на имоти, отнети по време на управлението на Чаушеску и реституирани сега от правителството.

Румънските медии цитират изявление на адвоката на арестувания шеф на Агенцията за борба с корупцията, който казва, че Джорджеску е решил да подаде оставка, за да не вреди на авторитета на агенцията за борба с корупцията, въпреки че невинността му ще бъде доказана.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.