Арбитражен съд в Хага осъди Москва да плати $ 50 млрд. на “Юкос”

Арбитражният съд в Холандия се произнесе в полза на акционерите на несъществуващия руски петролен гигант “Юкос” и нареди на Москва да изплати щети на стойност около 50 милиарда щатски долара, предаде БНР.
Всъщност това е решението по един от трите иска, подадени от бивши акционери на компанията, ръководена някога от най-богатия човек в Русия – Михаил Ходорковски. На практика съдът в Хага, след почти 10-годишен процес, удовлетворява частично иска на Group Menatep Limited (GML), представляваща интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и др. от акционерите на “Юкос”. С решението си арбитражния съд в Хага на практика признава, че Русия е експроприировала активите на ЮКОС. GML оценява своите загуби в размер на 114 млрд. долара, но съдът й присъди 50,02 млрд. долара.

Руският “Коммерсант” уточнява, че делото бе заведено от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група “Менатеп”, чрез която Михаил Ходокросвски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в Русия. Днес групата е холдингова компания по името Group Menatep Limited (GML), но Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора, не е акционер в нея и не е страна по делото в Хага.

Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действала само частично, т.е. в онези текстове, които не противоречат на Конституцията и руските закони. Освен това според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система.

През 2009г. обаче тези аргументи бяха отхвърлени, припомня “Коммерсант”.

Експертите се убедени, че Русия въпреки всичко ще се опита да обжалва решението на съда в Хага пред по-горна съдебна инстанция в Холандия. РИА “Новости” също информира за решението на Арбитражния съд в Хага и цитира коментар на държавната “Роснефт”, която на практика придоби активите на “Юкос”. В съобщение на “Роснефт” се казва, че не се очаква решението на съда в Хага да повлияе отрицателно на работата на компанията.

Агенцията припомня, че през 2003 руските власти обвиниха шефовете на ЮКОС в редица икономически престъпления, като редица от тях, вкл. Ходорковски, бяха осъдени на лишаване от свобода, като цяло за неплащане на данъци и мошеничество. Впоследствие ЮКОК банкрутира, а активите й бяха присъдени на държавната “Роснефт”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.