Апелативният съд във Варна остави “Килърите” с доживотни присъди

Варненският апелативен съд обяви решението си по делото „Килърите” буквално на територията на затвора в морската столица. Поради липса на подходяща зала в града заседанията започнаха и в крайна сметка завършиха зад стените на затвора. Доживотните присъди без право на замяна на трима от подсъдимите по делото „Килърите” – Петър Стоянов–Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев бяха изменени в доживотни, съобщи „Дарик”. Наказанията на част от останалите участници в процеса, наложени им от първоинстанционния Окръжен съд в Шумен, също бяха намалени.

Петър Стоянов–Сумиста беше признат за виновен за организирането на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, но оправдан по същото обвинението за разстрела на изпълнителния директор на „Атоменергоремонт“ Борислав Георгиев.

Доживотната присъда на Васил Костов е за подбудителство и помагачество в убийството само на Румен Рачев. На първа инстанция той беше признат за виновен и за участие в убийствата на Лупов и Георгиев.

Търновският бизнесмен Георги Вълев отново беше признат за виновен за подбудителство на убийствата на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев.

Общото наказание на Янко Попов за помагачество в убийството на Румен Рачев и за участието му в престъпната група беше намалено от 17 на 15 години.

Присъдата на Райчо Стойнев – Хижаря също беше намалена – от 15 на 7 години затвор.

Единствено наказанието от 4 години затвор на бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов остана непроменено.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.