Апелативните съдии отмениха доживотната присъда на Николай Русинов

Неочаквано за мнозина Софийският апелативен съд отмени доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина и я замени с “лишаване от свобода” за срок от 19 години.

Апелативните съдии не са се съгласили с първоинстанционния състав, че Русинов е убил младата жена в съучастие с други неустановени лица, и че е извършил престъплението с особена жестокост. След анализа на доказателствата по делото Софийският апелативен съд е преценил, че не трябва на Чеци да бъде налагано най-тежкото наказание – доживотен затвор.

Наказанието се налага, с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст, мотивират се апелативните съдии, информира БНР.

Софийска апелативна прокуратура ще протестира това решение, тъй като счита, че наказанието е явно несправедливо ниско и несъответно на степента на обществена опасност на деянието и дееца, съобщи БГНЕС.

На 20 октомври 2014 година Николай Русинов получи от СГС доживотна присъда, след като бе признат за виновен, че по особено жесток начин е убил Яна. Тази
28-годишна жена бе открито полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион “Българска армия” предната нощ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.