Апелативен съд постанови “подписка” като мярка за неотклонение на Кобляков

Състав на Софийски апелативен съд (САС) промени мярката за неотклонение на руснака с френско гражданство Николай Кобляков от „домашен арест” на „подписка”. Днешното решение на САС идва само седмица след като Софийски градски съд остави Кобляков под „домашен арест” с аргумента, че налице са причини, които предполагат евентуалното укриване на Кобляков. Но според апелативния съд Николай Кобляков има безупречно процесуално поведение, като многократно е съдействал на прокуратурата и на съда.

В сряда от 10 ч. в СГС предстои да започне разглеждането по същество на искането на Русия за екстрадиране на Николай Кобляков, съобщава електронното издание на “Труд”. По същото време пред Съдебната палата ще започне и инициирано във Facebook събиране в подкрепа на френско-руския дисидент под надслов “Свобода за Кобляков”. Той бе задържан от българската полиция в края на юли и няколко дни по-късно освободен от българския арест с наложена от прокурор забрана да напуска страната.

Неотдавна бе внесено искане до президента Росен Плевнелиев за предоставяне на политическо убежище на Кобляков, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите в Русия. Миналият четвъртък десетки граждани се събраха пред сградата на Президентството, за да подкрепят Кобляков, а в деловодството на президентската институция беше внесена и подписката в подкрепа на искането.

Открити писма до предидента Плевнелиев в подкрепа на искането за политическо убежище за Кобляков изпратиха и Български хелзинкски комитет и Протестна мрежа, както и политическите партии ДСБ, Зелените и ДЕОС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.