Антоний Гълъбов: Плевнелиев е спазил закона, обвиняват го некоректно

Президентът Росен Плевнелиев е спазил принципа на закона при назначаването на членовете на ЦИК и всякакъв тип обвинения срещу него са некоректни. Това каза в интервю за агенция „Фокус” социологът проф. Антоний Гълъбов. Според него, ангажиментът на президента е да спази пропорцията, която съществува в Народното събрание такава, каквато българските избиратели са преценили – оттам нататък, кой временно управлява или не, е друг въпрос. По думите на Гълъбов, важно е да се разбере, че този Изборен кодекс създава ситуация, в която сме пред редовни избори, а като че ли правим извънредни избори – това е абсолютно недопустимо.
„Това са редовни избори, които се правят по изцяло нов Изборен кодекс, с тепърва назначаване на ЦИК, 60 дни преди изборния ден. Това е абсолютен скандал, който не може да бъде оставен някак в задния двор на управляващите”, допълни Антоний Гълъбов. Освен това той смята, че би било добре Народното събрание да преустанови коментарите към държавния глава, тъй като, ако има забележки към него, има Конституционен съд, правни процедури, по които това да се случи.
„Нека стане ясно, че г-жа Манолова не е ментор на българското общество. Тя се произнася по всички въпроси и е време да започне да носи отговорност за думите си”, допълни проф. Гълъбов.
Във връзка с изявленията на „Атака, че трябва да се отнемат правомощията на президента по отношение на ЦИК, Гълъбов посочи: „Атака” много отдавна е извън обхвата на демократичния политически процес в България, но тъй като е дълбоко свързана с БСП, и говори това, което БСП иска да каже, най-вероятно ще й се размине, за пореден път.
„Това не е политическо изказване, така че подобен тип призиви, не би трябвало да бъдат възприемани като част от имунитета на народните представители. Това е говорене срещу държавни институции, а не политически дебат, така че време е да се сложи ред в това отношение. Опасявам се, че при това ниво на ръководство на Народното събрание, няма да бъдем свидетели на това”, каза още проф. Гълъбов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.