Антоний Гълъбов: Агресията е, защото политическият елит залязва

Голяма част от агресията и опита за дестабилизиране на държавата идват от това, че част от българския политическия елит приключва своя път. Това коментира пред „Фокус” социологът и политически анализатор доц. Антоний Гълъбов. Той допълни, че става дума за хора, които са имали властови позиции, но знаят, че политическият им ресурс е изчерпан. В този смисъл, според доц. Гълъбов, политическата криза е спряна, но не е решена. Въпреки това, Антоний Гълъбов е на мнение, че решенията, взети на консултациите при президента вчера са много положителен резултат за връщането на здравия разум в българската политика, особено съгласието на политическите лидери, че в това Народно събрание повече не може да бъде формиране ново правителство.

Антоний Гълъбов смята, че краят на БСП такава, каквато я познаваме, е настъпил, а процесът на нормализация в лявото политическо пространство ще оздрави до голяма степен цялата политика на България.

Друг политолог – Иван Ничев – прогнозира пред “Фокус” нестабилно мнозинство и в следващия парламент и дори нови протести на гражданското общество.

“Очевидно е, че на консултациите, които наблюдавахме в последните десетина дни, нито една от политическите партии не е готова за избори. Също така е очевидно, че нито една от политическите партии няма да спечели мнозинство в следващия парламент, което да гарантира самостоятелно съставяне на правителство”, изтъкна Иван Начев. Според него може да очакваме, отново да имаме коалиционно правителство в следващия парламент, което не е задължително да доведе до успокоение на нещата – може отново да се стигне до протести, тъй като гражданското общество става чувствително в последните две години, благодарение на предишното правителство.

Иван Начев е на мнение, че резултатите от евровота говорят за раздробяване на политическото пространство. По думите му, „в този смисъл действително се нуждаем от успокояване, а друг е въпросът до колко предсрочните парламентарни избори ще доведат до това успокоение”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.