Антон Кутев: Възможно е да поискаме предсрочни избори за президент

Продължава с нестихваща сила атаката на политици от БСП, ДПС и „Атака” срещу президента Плевнелиев заради указа му, с които назначи членовете на ЦИК.
„Президентът непрекъснато прави грешка след грешка. Той вече изглежда несъстоятелен дори в очите на хората, които са го избрали”. Това заяви днес депутатът от Коалиция за България Антон Кутев по БНТ. Социалистът изтъкна, че президентът нарушава Конституцията и реда в държавата, като за пореден път показа, че не е независим и обслужва само интересите на партията, от която е избран.
„Това обезсмисля президентската институция. ГЕРБ непрекъснато повтарят: Ако ние не назначим този член тук, изборите ще са опорочени. Президентът изпълнява всичките желания на ГЕРБ”, категоричен беше Кутев. Той изтъкна, че ако Росен Плевнелиев продължи по същия начин, нищо чудно да социалистите да поискат и предсрочни президентски избори. По думите на Кутев, кафето между ГЕРБ и ДПС е знак и ние го разбираме, но не мисля, че това кафе ще наруши конфигурацията в държавата. „БСП не е в изолация. Идеята на Бойко Борисов беше такава, но не се получи”, коментира Кутев.
Противоположни тези защитава зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, според която президентът е изпълнил точно разпоредбите на Изборния кодекс.
„Въз основа на кой закон парламентът има право да казва на президента как да разпределя останалите членове на ЦИК? Кой можеше да предположи, че ще се стигне до такова грубо вмешателство в правомощията на държавния глава? – Смятам, че тези, които се опитват да се правят на жертва, макар да са приели действащия Изборен кодекс, прехвърлят проблема от здравата на болната глава”, казва Цецка Цачева в обширно интервю в днешния брой на „Труд”. – След което допълва, че сега действа Изборния кодекс на БСП и ДПС и „достойнството изисква авторите на новия да носят своята отговорност. Нека на крив парламент да не му е виновен президентът!”, казва Цецка Цачева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.