Антон Кутев пак прогнозира президентско вето на Изборния кодекс

Депутатът от Коалиция за България Антон Кутев прогнозира пред ТВ 7, че президентът Плевнелиев ще наложи вето на новия Изборен кодекс. Затова народните представители трябва да бързат с приемането му, за да имат достатъчно време за преразглеждане и повторно гласуване, след ветото на държавния глава, аргументира се Кутев в студиото на „Гореща точка”. Така и не се разбра дали Кутев е знаел, че след минути колегата му от ПГ на левицата Петър Курумбашев ще предложи, а мнозинството – ще приеме – днес парламентът да работи до окончателното приемане на кодекса. Което, ако трябва, ще продължи на извънредни заседание на Народното събрание в събота и неделя.

Антон Кутев каза още, че БСП не се притеснява от парламентарни избори и има готовност да се яви на предсрочен вот. По думите на депутата-социалист, левицата не е против и провеждането на референдум, стига поставеният въпрос да бъде добре обмислен и формулиран. Според Антон Кутев, обаче,  референдум заедно с евровота през май няма как да се организира, защото няма технологично време за това. Депутатът обаче не изключи възможността за национално допитване, което може да се проведе през юни или юли.

Има много теми, по които можем да събираме подписи с искане за референдум и една от тях е за безплатно висше образование, заяви Антон Кутев.

Помолен да коментира ултиматума на Волен Сидеров, Кутев каза, че той ще повдигне темата края на април месец, началото на май преди изборите, за да си вдигне рейтинга. “Ако можем да направим нещо по-добре, ние бихме го направили. Аз не съм убеден, че всички тези неща, които предлага “Атака” и които са националистични, популистки и неизпълними, са най-доброто за България”, заяви депутатът. Той обясни, че зационализмът според БСП не е това да крещиш най-силно националистически лозунги и да се завиеш в българското знаме, а се състои в това да осигуриш на държавата възможност да работи икономиката, хората да просперират, да се повишават доходите, да се намалява безработицата. “Ние правим всичко възможно това да се осъществи, за разлика “Атака””, категоричен бе Кутев. Той коментира още, че БСП ясно е изразила своите приоритети и социалната област е била абсолютен приоритет, въпреки тежкото наследство от ГЕРБ. Според него, ако се вземат обещанията, които ГЕРБ са дали и тези, които са изпълнили, няма нищо общо. “Ние имаме програма, заради която са ни избрали. Ние сме изпълнили 1/3 от нея в рамките на 1 година – направихме куп неща в социалната сфера, за задвижването на икономиката”, заяви той. По думите му е изпълнена една част от обещанията и се върви към следващите. По негово мнение няма друга сила, която от момента, в който е дошла на власт, да се е заела веднага с изпълнение на обещанията си. “Докато това правителство е полезно за икономиката, намалява безработицата, осигурява финансова стабилност, изпълнява социалната програма на БСП, ние ще го подкрепим до колкото можем. А то го прави”, коментира депутатът. По думите му обаче, ако в този крехък баланс на сили в парламента в момента се наложи да се отиде на предсрочни избори, БСП няма проблем с това. “Ако в момента има политическа сила, която да е най-готова  да отиде на избори, това сме ние”, заключи Антон Кутев.

Кутев е поредният депутат от левицата, който прогнозира, че президентът ще наложи вето на приемания в момента нов Изборен кодекс.

В четвъртък имаше среща на представители на парламентарната група на Коалиция за България с президента Росен Плевнелиев, по време на която е бил поставен и въпрос дали държавният глава има намерение да наложи вето на новия Изборен кодекс.

След разговора с депутатите президентът Росен Плевнелиев обясни пред журналистите, че никога не си е позволявал да налага самоцелно вето, а що се касае до новия Изборен кодекс – ще изчака приемането му. След което юридическите експерти към президентската институция максимално бързо и внимателно ще се запознаят с кодекса и ще предложат на президента Плевнелиев как да постъпи. Но при всички случай аз ще де съобразя със заложените в Конституцията срокове, увери Росен Плевнелиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.