Антон Кутев: Местан развали кабинета, но това не е проблем на БСП

Секретарят на ИБ на БСП и депутат от ревицата Антон Кутев заяви в прав текст пред bTv, че лидерът на ДПС Лютви Местан е виновник за края на кабинета „Орешарски”.

„Това, че Местан развали правителството не е проблем на БСП – това е политически процес, в който двете сили в кабинета имат различен интерес в даден момент”, обясни Антон Кутев. По думите му, няма как да излезе Местан да зададе времеви хоризонт на правителството до края на годината и да не се очаква, че опозицията ще призове за избори веднага. “И те си го подхванаха това като мантра”, каза още Антон Кутев, припомняйки, за пресконференцията на 5 юни, на която лидерът на ДПС коментира, че е невъзможно кабинетът да изкара пълния си мандат и се обяви за избори до края на годината.

Кутев не отрече взаимовръзката между загубата на БСП на евровота и последвалите събития в политическия живот.

„Вотът показа, че хората не разпознават в това правителство БСП, затова то си тръгва Нямаше как в тази обстановка да се продължи повече. Няма правителство, което да не си тръгне, но не може да се говори от първия ден, че то няма да издържи мандата си”, продължи анализа си Антон Кутев. Според него вчерашния КСНС не е довел до стабилизиране на политическата ситуация, а е продължил агонията на политиците и обществото.

„Беше възможно (предсрочният вот) да е края на юли, ако още мината седмица се бяха взели бързи мерки. При вече определения времеви хоризонт, Конституцията ще каже за дата за оставката на кабинета”, подчерта социалистът.

Той бе лаконичен по въпроса за евентуална оставка от страна на партийния лидер Сергей Станишев. БСП като „най-демократичната партия” щяла

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.