„Антимафия”: Ваньо Танов е прибирал и перял пари от контрабанда

По времето, когато Ваньо Танове е бил директор на Агенция “Митници”, той е вземал пари от контрабанда и ги е перял чрез инвеститорите на три големи мола в България. Това съобщи Григор Здравков от легия “Антимафия” в студиото на “Гореща точка” по TV7. Здравков се позова на доклад и разработка, която е имало срещу Ваньо Танов, но е била прекратена. Разработката се е казвала “Русенски мол” и в нея са били разследвани молове в Русе, София и Варна. Шефовете на определени заведения в тях са събирали пари за част от ръководството на агенция “Митници”.

В това е и основата на конфликта между Ваньо Танов и Цветан Цветанов, отбеляза Здравков. По думите му принципът на облагодетелстване е бил следният – ако партията иска 100 лв, събираш 200, даваш 100 и останалите прибираш в джоба си.

Шефът на легия “Антимафия” показа доклад, който сочи, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са знаели какво става в митниците още на осмия месец от назначаването на Ваньо Танов, но Борисов не е искал да го отстрани въпреки целенасочените усилия на заместника му в тази посока.

“След като записите за Мишо Бирата изтекоха, щеше да се стигне до оставка на Борисов и Цветанов. След това дойде вотът на доверие, след който Борисов стигна до извода, че трябва да махне Цветанов, но се отказа в последния момент, защото събра мнения и разбра, че отстраняването на Цветанов може да му донесе повече политически негативи, отколкото позитиви”, обясни Григор Здравков, според когото тези записи са финалът на една сага, започнала още през 2010 г.

Той отбеляза, че независимо откъде е идвал натискът за пивоварната на Мишо Бирата – от Георги Първанов или от Бойко Борисов – митническите мобилни групи не са си свършили работата и са направили актовете така, че да паднат в съда.

Григор Здравков показа в студиото на ТВ7 схеми за източване на пари от митниците, в едната от които, по думите му, са замесени хора от ГЕРБ, от БСП, които сега гравитират около АБВ, както и руско-албанската мафия. Шефът на “Антимафия” показа и схема за източване на европари от строителството на метрото и Околовръстния път в София.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.