Антикорупционният закон мина на първо четене

Народното събрание прие в четвъртък на първо четене проекта за Антикорупционен закон, който бе изготвен вицепремиера Меглена Кунева. В подкрепа на проекта гласуваха 130 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт (ПФ) и БДЦ. “Против” бяха от БСП и “Атака”, а депутатите на АБВ се въздържаха. Част от подкрепящите формации показаха, че не са оттеглили възраженията си срещу въвеждането на анонимните сигнали като средство за борба с корупцията и обърнатата тежест за доказване на невинност.

Законопроектът предвижда проверяваният да доказва произхода на своите доходи, за да се защити, а не това да се прави от бъдещото Бюро за борбата с корупцията, което според депутати създава презумпция за виновност, която е противоконституционна.
Методи Андреев от ГЕРБ, който обясни, че в България корупцията вече застрашава националната сигурност и има нужда от извънредно законодателство.
Основният инициатор на проекта Меглена Кунева каза, че целта е да се създаде “добър и единен антикорупционен орган”. По думите й бюрото трябва да е силно и отчетно пред обществото и пред Народното събрание. Според Кунева гарантирането на неговата независимост е основна цел. Тя предложи между първо и второ четене на законопроекта да се формира работна група от депутати и експерти, които да предложат законови гаранции за независимостта на институцията.
Проектозаконът прокарва идеята за създаването на единен орган за борба с корупцията, който да събере на едно място всички ресорни органи в централната власт. Национално бюро “Антикорупция” ще обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.

Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента редактираният вариант на закона отнесе множество критики и от Върховният касационен съд (ВКС), който излезе с позиция, че неяснотите в него са предпоставка за “произвол, популизъм и политически атаки”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.