Ант. Гълъбов: У нас се води тежка корпоративна война

В България се води много тежка корпоративна война. Единственият начин да се сложи край на това противопоставяне е разширяването на обема на публичните средства. Това коментира по БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Антоний Гълъбов. Той изтъкна, че през през последните две години имаме множество свидетелства на това, че става дума за мощни икономически субекти, които се борят за преразпределение на позиции и в известен смисъл политическата ситуация е резултат от тази битка. Според Гълъбов политическите партии не са водещите в тази ситуация, а движенията в рамките на Съюза на работодателите, на различните структури на работодателските организации, са също само част от елементите на тази ситуация.

Проф. Гълъбов изтъкна, че има много тежка битка до преразпределението на три ресурса – до публичните средства, средствата, свързващи България с руското влияние и до средствата, свързани с нелегален трафик и контрабанда и това е най-сериозният риск пред политическата стабилност на страната.

Все пак налице е частична стабилизация на управлението, заяви Антоний Гълъбов по повод навършващите се 100 дни на кабинета.

“Ако погледнем първия период на съставянето на правителството, ще видим, че имаше много повече вътрешно напрежение в управляващата коалиция, докато сега напрежението се генерира от опозицията и от външните рискове пред страната. ГЕРБ печели от това, че основното внимание е насочено към Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Най-голямата част от критиките към правителството бяха насочени към партньорите, а не към самата ГЕРБ. Това позволява на ГЕРБ да разгърне собствената си програма, чиято цел е стабилизацията, а не реформите”, изтъкна анализаторът. Според него големият въпрос е постигането на равновесие чрез движение, а не чрез стабилизация и тона е политическият дебат вътре в управлението: дали, правейки реформи, постигаш по-голяма стабилност, или първо се стабилизираш и после решаваш какво да правиш. Гълъбов е на мнение, че засега се върви към втория вариант и ГЕРБ се опитва да стабилизира управлението.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.