Ант. Гълъбов: Купуването на гласове е търговия със свободата на хората

Политологът Антоний Гълъбов очаква, че много от търговците на гласове ще имат неприятност с правосъдието в резултат на действията на служебното правителство.
“Ясни са мрежите, през които се върти тази търговия. Надявам се да си получат заслуженото”, заяви Гълъбов по БНР. Политологът обърна внимание, че търговията с гласове е двустранен процес и “продавачите” трябва да знаят, че също носят отговорност. Според преподавателя в НБУ причините за това уродливо явление се коренят в дълбоката зависимост на хората и не винаги нещата опират само до пари, а често става дума за отнемане на права – “Гласувай, за да не ти вземем, а не за да ти дадем”. Гълъбов даде пример със социални помощи, дърва, земеделски земи и обобщи, че през мрежите за покупко-продажба на гласове се търгува със свободата на хората. Във връзка с казаното от министъра на вътрешните работи, че някои партии се канят да търгуват с преференциалния вот, Гълъбов изтъкна, че този вит гласуване е привилегия на избирателите и нито политическите партии, нито кандидатите имат работа по “управлението” на преференциалния вот.
“Кампанията върви вяло и гузно. Партиите няма какво да кажат на избирателите. Безпомощни са. Предизборният дебат върви в много нисък хоризонт – за следващите два-три месеца”, коментира още Антоний Гълъбов и констатира, че липсва хоризонт, отсъства и лидерство.
Политологът оцени като сериозно политическо събитие срещата на новоизбрания турски президент Реджеп Ердоган с председателя на ДПС Лютви Местан.
“Имаме ясни проруски линии в българската политика, имаме и ясна заявка за протурски линии, каза Антоний Гълъбов. Той обърна внимание, че президентът на Турция се среща с представител на една политическа сила, преди да се е срещнал с българския президент или с българския министър-председател. Според политолога това може да се тълкува и като ясен знак, че ДПС ще се трансформира отново и че ще се раздели с модела “Пеевски”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.