Ант. Гълъбов: Кабинет ще има, но ГЕРБ преговаря погрешно

Налице е реалистична възможност за съставянето на програмно правителство с постигнато съгласие около конкретна програма и с мандата на ГЕРБ, коментира по БНР политологът Антоний Гълъбов. Според него, обаче, е сгрешена схемата, по която в момента се водят преговорите за съставяне на правителство, тъй като ГЕРБ започва с двустранни преговори, а трябвало да започне с това, до което стигна в момента. Гълъбов изтъкна, че пред последните три седмици преговорите не са дали реален резултат от гледна точка на промяна на позициите на останалите политически формации, а ГЕРБ са останали в доста некомфортна роля.
Въпреки това Гълъбов е сигурен, че правителство ще има, тъй като, поне той, в момента не вижда политическа партия, която би предизвикала нови избори – “има страх от избирателите и това е много видимо във всички политически формации”. Затова в момента дори би могло да мине и правителство само на ГЕРБ, смята политологът.

Антоний Гълъбов коментира и решението на “Протестна мрежа” да свика национален протест срещу модела “КОЙ” заради законопроекта за оздравяване на КТБ.

“Без всякакво съмнение решаването на проблема с КТБ с парите на всички ни, през държавата, е нещо, което всеки нормален данъкоплатец и гражданин реагира. От друга страна, обаче не съм сигурен, че това е точно моделът “КОЙ”, а точно обратното”, каза Гълъбов. След което изтъкна, че продължавам да твърди, че в трезора на КТБ се пази “рентгеновата снимка” на българската политическа корупция, но няма как разследването и установяването на всички тези схеми и връщането на парите да стане бързо. По думите на Гълъбов, много е важно да има политическо съгласие, че КТБ не трябва да бъде забравена и оставена встрани от общественото внимание, но надали протестът ясно артикулира тези различни аргументи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.