Ансамбъл “Българе” представи Осмото чудо

Ансамбъл “Българе” представиха спектакъла си “Осмото чудо” пред гости от Европейската комисия в зала “Света София”.Шоуто продължи малко повече от 2 часа. Танците са съчетани с прожекция на филм “Осмото чудо”, в който участва актьорът Бен Крос. Той влезе в ролята на журналиста от “Таймс” – Джеймс Баучер, който е бил голям приятел на България и е харесвал родния фолклор. В лентата героят обяснява пред композитора Бела Бела Барток многото и различни дялове при народните ни танци. Никой не може да обясни тези толкова много вариации и затова ги наричат “Осмото чудо”.

По време на спектакъла танцьорите показаха различни видове танци, като представиха интересни варианти на ръченица, Граовско хоро, Варненски кючек и др. Те пресъздадоха също и обичая “Ладуване” в танц.

Създателят и хореограф на “Българе” – Христо Димитров, за кратко взе участие в танците, заедно със своите танцьори. На финала той признесе и вълнуваща реч, като каза, че фолклорът ни е световно богатство. Публиката остана на крака и продължи да аплодира дори и след последния поклон на танцьорите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.