АНС ще унищожи архивите с милиони подслушани разговори

Агенция за национална сигурност (АНС) на САЩ ще унищожи записите за телефонните разговори на милиони американци, които е събирала почти 10 години веднага след като бъдат разрешени съдебните спорове и влезе в сила нов закон за следене, съобщиха от офиса на шефа на агенцията.

На 2-ри юли президентът Барак Обама подписа закон, който забранява на службите да трупат колекция от записи за телефонни разговори, а вместо това те ще трябва да изискват, само когато се налага, такива записи от самите телекоми. Законът дава на АНС 6 месеца срок, за да прекратят съществуващата програма, по която досега те получаваха почти всички записи за разговори от телефонните компании и съхраняваха на сървърите си почти всички данни, вкл. телефонните номера, на които хората са звънели, и продължителността на разговорите.

От Белия дом заявиха, че са проучвали дали може да се запази събраната по тази програма информация, но от разузнавателната агенция съобщиха, че тези записи ще бъдат окончателно изтрити. Все пак, данните, които се използват в съдебни процеси, ще бъдат запазени докато делата бъдат приключени.

Програмата за масово събиране на данни за телефонните разговори беше създадена от администрацията на президента Джордж Буш. Съществуването ѝ беше разкрито през 2013-та от бившия служител на АНС Едуард Сноудън, който изнесе на бял свят секретни детайли от нея.

По-късно Белият дом и Конгресът се насочиха към забраната на тази практика, въпреки, че някои служби все още имат възможността да получават достъп при определени цели със съдебна заповед.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.