Анкара се готви за евентуална война

Въоръжените сили на Турция са приведени в състояние на повишена бойна готовност заради ожесточените боеве, които се водят в североизточната част на Сирия, предаде ИТАР-ТАСС.

Сражения се водят между кюрди и екстремистки групировки, свързани с терористичната мрежа „Ал Кайда”. Стотици местни жители напускат домовете си. Ожесточените престрелки в сирийската провинция Ресулайн се подновиха с пълна сила във вторник вечерта, предизвиквайки нова вълна от силно безпокойство и напрежение в пограничната турска околия Джейлянпънар на провинция Шанлъурфа, информира електронното издание на вестник „Милиет. От 16 юли само на около километър западно от границата с Турция не спират престрелките с леко и тежко стрелково оръжие на кюрдските бойци от Партията на демократичното единство на Кюрдистан (ПДЕК) в Сирия с джихадистите, свързани с групировките „Фронт ал Нусра” и „Ислямска държава в Ирак и Сирия”. Досега от случайно изстреляни куршуми в околия Джейлянпънар са убити трима и ранени други пет турски граждани. След започването на стрелбите с оръдия, танкове и други тежки въоръжения, намиращите се на самата гранична бразда журналисти веднага се изтеглиха назад в районите за сигурност и облякоха бронирани жилетки, посочи още вестник „Милиет”.

Във вторник турският премиер Реджеп Тайип Ердоган председателства съвещание на високо равнище за анализ на обстановката в Сирия и последните събития по турско-сирийска граница, съобщи Анадолската агенция. Съвещанието се проведе в официалната резиденция на Ердоган в Анкара и продължи близо два часа и половина. Присъстваха вицепремиерът Бешир Аталай, министърът на правосъдието Садуллах Ергин, министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер, министърът на външните работи Ахмет Давутоглу, министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз, началникът на Генералния щаб армейски генерал Недждет Йозел, началникът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, както и главният секретар на Министерски съвет Ефкан Ата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.