Анкара официално отрече, че планира да строи АЕЦ до Резово

Правителството на Турция официално отрече да има планове за строеж на ядрена централа до южната ни граница. Това става ясно от дипломатическа нота от Анака, предадена от турското посолство в София на българското Министерство на външните работи.

Така информацията, тръгнала от турски интернет сайт и подета от български медии, се оказа абсолютно невярна, въпреки че успя да уплаши населението в пограничния район, коментира говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева, цитирана от БНР. Според Весела Чернева в турското градче Инеада всъщност има интерес от строеж на топлоелектрическа централа.

KOMENTATOR.bg припомня, че запитването дали Турция ще строи АЕЦ близо границата с България беше направено от група депутати от ГЕРБ-Бургас, които на 4 ноември подписаха и изпратиха писмо до депутатите от ГЕРБ в Европейския парламент, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, до министъра на външните работи Николай Младенов и до министъра на околната среда и водите Нона Караджова. В писмото на бургаските депутати, между другото, се казва:„Притеснени сме от липсата на официална информация за намеренията на съседната ни държава относно развитието на пограничния район, където стотици турски граждани вече протестираха срещу построяването на централи”, а местен седмичник публикува репортаж и снимки от протестите в Инедада, където според говорителя на МВнР ВеселаЧернева има интерес от строежа на ТЕЦ.

Информирайки за нотата Весела Чернева каза още:”Нашето разбиране е, че този проект е в много, много начална фаза – това е уверението и на турската страна, ние сме в постоянен контакт и ще бъдем информирани за по-нататъшни решения на турското правителство след принципното разглеждане на молбата за изграждане на такъв ТЕЦ.

Ден по-рано стана ясно, че турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу е опровергал пред евродепутата Евгени Кирилов информациите, че Анкара иска да строи АЕЦ край Инеада.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.