Анкара обяви тридневен траур за загиналите в Газа палестинци

Турция обяви тридневен траур в памет на загиналите палестинци в Газа. Отменени са всички празненства, а националните знамена ще бъдат свалени наполовина, съобщи БНР. Радиото цитира вицепремиерът и говорител на правителството Бюлент Арънч, който казва, че правителството в Анкара подкрепя преговорите за прекратяване на огъня и осъжда клането на палестинския народ от страна на Израел.
Палестинският въпрос се счита за национална кауза на Турция. Депутатите приеха декларация, осъждаща действията на Израел. Турският премиер Реджеп Ердоган определи нападенията на израелската армия като геноцид, а защитата на палестинската кауза заема основно място в предизборната му кампания за президент.
Израел миналата седмица намали състава на дипломатическите си мисии в Турция поради риск за тяхната сигурност и призова своите граждани да не посещават Турция. Отменени са много резервации за следващите месеци, съобщават туроператорите.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Каква е причината сто милиона турци да са готови да застанат зад бошняците, за това че някой си ги заплашвал, а да не застанат зад палестинците за това, че ги избиват?

Leave a Reply

Your email address will not be published.