Ангелкова: Прогнозният спад на руски туристи е от 20% до 80%

Русия и Украйна са важен, но не и единствен пазар за българския туризъм, заяви ресорният министър Николина Ангелкова в предаването „Тази събота” по bTV на фона на силните притеснения в бранша за предстоящия летен сезон и обилните политически коментари по темата.

„Числата варират от 20% до 80% спад на руски туристи, но нямаме средна представа. Тенденцията не е от вчера, а от година и половина”, коментира Ангелкова. Тя цитира статистически данни на руските туроператори, които отчитат драстичен спад в интереса и към други традиционни дестинации за руснаците като Египет, Турция, Израел.

„Очаква ни пълен с предизвикателства туристически сезон. Нека се фокусираме върху работата си и върху това, което можем да предложим, а не върху това, което можем да изгубим”, призова министърът на туризма. Ангелкова обясни, че отливът на руски туристи се очаква да бъде компенсиран от засиления интерес от страна на западноевропейски туристи. „Очаква се 5% ръст на туристите от Германия, с 40% увеличение на гостите от Литва и Латвия, с 5-10% от съседните балкански държави Сърбия, Гърция и Турция”, изброи министърът.

„Към момента спадът към записванията за България е близо 40-50% по сравнения с миналогодишния спад”, обясни пред bTV генералният директор на голяма туристическа агенция Димитър Цонев, с който екипът се срещна в руската столица.

По думите на Цонев, това се дължи на няколко фактора – финансовата криза в страната, когато рублата загуби близо 50% от стойността си, военната ситуация в Украйна, както и участието на България в санкциите срещу Русия.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Варирали между 20 и 80 %? Това може да го каже и баба на пазара, за това не е нужно да си министър и да имаш служители. Един уважаващ себе си министър не може да говори такива работи. Но май и тук е като с Южен поток – целия свят знае че станахме за смях, че ще загубим стотици милиони или дори милиарди, само боко и нушето продължават да повтарят мантрата, че още не сме уведомени за края на Южен поток. Та и в туризма – щяло да е мужду 0 и 80 %. Ами ако е 80%, а вие ни пробутвате една 0. Истината е, че загубите ни ще са големи, кажете го в прав текст на хотелиерите за да си знаят когато гласуват.

Leave a Reply

Your email address will not be published.