Ангела Меркел заплаши Русия

Кои сме ние и какви сме на Европа?

Русия рискува да понесе големи политически и икономически вреди, ако откаже да промени курса си във връзка с Украйна, предупреди германският канцлер Ангела Меркел в Бундестага, цитирана от Ройтерс.

Ако Русия продължи с курса от последните седмици,

ще настъпи катастрофа не само за Украйна, защото това ще промени отношенията на ЕС с Русия,

заяви Меркел.

Вместо да действа като партньор в украинската криза, Москва опита да се възползва от слабостта на съседа си, изтъкна Меркел пред депутатите.

„Правото на по-силния беше противопоставено на силата на закона, а едностранни геополитически интереси надделяха над разбирателството и сътрудничеството“, цитира ДПА част от изказването на канцлера. Меркел подчерта, че през XXI век конфликтите на интереси в Европа не могат да бъдат решавани с методи от XiX и XX век.

„Териториалната цялост на Украйна не може да бъде поставяна под въпрос”,

подчерта тя, пояснявайки, че ситуацията с Крим не може да бъде сравнявана с тази в Косово.

Меркел обаче категорично

изключи възможността за военна намеса

в кримския конфликт, подчертавайки, че пътят за решаване на кризата би трябвало да бъде политически и дипломатически и да включва изпращане на международна мисия от наблюдатели и създаване на контактна група за преговори между Москва и Киев.

Западните сили няма да признаят резултата от референдума в Крим в неделя, предупреди германският канцлер. Освен това ЕС ще застане зад бившите съветски страни, ако те бъдат изправени пред заплаха от Русия. „Независимо дали става дума за Молдова или Грузия, ние ще им покажем нашата солидарност“, декларира канцлерът.

Молдова, както и Украйна, беше подложена на натиск от страна на Москва да не подписва споразумение за асоцииране с ЕС, а Грузия беше нападната от Русия през 2008 г. заради сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия, пропомня ДПА.

Партньорството на ЕС с Украйна не е насочено срещу Русия, каза още Меркел.

Припомняйки готвените европейски санкции срещу Русия, германският канцлер отбеляза, че никой не иска да се стига до такива мерки, но има решимост те да бъдат приложени. Може да се стигне и до следващи стъпки, заяви Меркел.

 Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.