Ангела Меркел не забравя и не прощава

Преди срещата на върха в Брюксел Мама Ангела (както мнозина германци наричат своя канцлер) за пореден път демонстрира, че нито забравя, нито прощава. Дори на големия Биг Брадър отвъд океана…

Приятелите не се подслушват, заяви г-жа Меркел при пристигането си в белгийската столица за срещата на европейските лидери в Брюксел, предадоха световните агенции. Канцлерът на ФРГ в прав текст поясни, че на няколко пъти е казвала на "своите американски приятели", а и вчера по телефона на президента на САЩ Барак Обама, че между приятели не може да има подслушване.

Това изявление на Меркел последва твърденията, че мобилният телефон на канцлера е бил подслушван от американските тайни служби. Тези твърдения вече породиха гневни реакции на германски министри. Германия ще изпрати делегация в САЩ идната седмица във връзка със разкритията, предаде ДПА, като цитира германският депутат Волфганг Волф.

По-рано днес Франспрес съобщи, че Ангела Меркел ще обсъди дейностите на американската Агенция за национална сигурност с президента на Франция Франсоа Оланд. Двамата лидери ще се срещнат в кулоарите на заседанието на Европейския съвет, което ще бъде засенчено от ескалиращия скандал. Меркел и Оланд „ще обсъдят как да координират своя отговор”, каза френски дипломатически източник.

В тази връзка, но не само по този повод днес в Брюксел председателят на Европейския парламент Мартин Шулц апелира за временно прекратяване на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ заради новите твърдения за американски шпионаж.

"Мисля, че ние трябва да прекратим преговорите сега", подчерта Шулц на форума на европейските социалисти в Брюксел преди срещата на върха на в Брюксел. Председателят на Европарламента бе категоричен, че "има някои стандарти и критерии, които трябва да бъдат спазвани, в противен случай няма смисъл да разговаряме". Междувременно бе съобщено, че в телефонния си разговор с Ангела Меркел президентът на САЩ Барак Обама е уверил канцлера на Германия, че информациите за подслушване на нейния телефон от американските спецслужби на  не са верни.

Германската федерална прокуратура, която отговаря за случаите на шпионаж, е започнала проучване на данните за подслушване на мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, предаде АФП.

Става дума за предварителна процедура, в рамките на която прокурорите ще съберат всички данни, с които разполагат останалите власти по случая. След проучването им, ще бъде взето решение дали да бъде открито официално разследване.

Федералната прокуратура започна подобна проверка през лятото след публикациите за проследяване на електронните комуникации на немски граждани от американската Агенция за национална сигурност (АНС). В момента се проучва дали данните, събрани по това досие, показват противоречие със законодателството за дейността на чуждите тайни служби на германска територия.

Скандалът с евентуалното подслушване на канцлера Ангела Меркел избухна вчера, когато за вероятността за прихващане на разговорите от мобилния й телефон съобщи самото канцлерство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.