Ангела Меркел е в Украйна за Деня на независимостта

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в Украйна в навечерието на Деня на независимостта, което се тълкува от властите в Киев като знак на подкрепа за техните действия. В програмата на Меркел е предвидена са предвидени разговори с президента Петро Порошенко, с премиера на Украйна Арсений Яценюк, както и срещи с кметове от различни райони на страната, включително от Донецка област. Според информациите на световните агенции, основна тема във всички разговори на Меркел в Украйна ще бъде ескалиращия конфликт с Русия заради проруския сепаратистки бунт в източните части на страната, който Киев се опитва да смаже с военна сила.
Очаква се на срещата си с президента на Украйна Петро Порошенко канцлерът Меркел да поиска от него да смекчи военната операция срещу сепаратистите, отбелязва ДПА.

По-рано днес действащият председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и президент на Швейцария Дидие Буркхалтер изрази съжаление, че руско-украинските договорености за доставката на хуманитарна помощ не са били спазени и призова всички страни да се въздържат от действия, застрашаващи с допълнителна ескалация. “Дидие Бурхалтер призова всички страни към максимална сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на ситуацията”, се казва в изявлението, разпространено от ОССЕ.

„Подчертавайки, че хуманитарната помощ трябва да бъде доставена в съответствие с хуманитарните принципи и с пълното уважение на суверенитета на Украйна, Бурхалтер призова всички страни да помогнат за превръщането на този конвой в общо дело на основата на сътрудничество”, се посочва в документа.

В петък вечер наблюдателите на ОССЕ на руския граничен пункт „Донецк” съобщиха, че до 15.55 часа на 22 август общо 227 автомобила са минали през граничния пункт „Донецк” към границата между Русия и Украйна. От тях 37 транспортни средства са били проверени”, се казва в специалният доклад на Мисията на ОССЕ за наблюдение на границата.

Вече в събота осведомителните агенции предадоха, че първите няколко десетки камиона от руския хуманитарен конвой, закарал помощи в Източна Украйна, са се завърнали на руска територия. Агенциите цитират Пол Пикар, шеф на наблюдателната мисия на ОССЕ на ГКПП “Донецк”, който обаче не конкретизира точния брой на завърналите се машини.

Както вече съобщихме, украински високопоставени представители, вкл. председателят на Службата за безопасност окачествиха навлизането на руския конвой без разрешението на властите в Киев “открита инвазия”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.