Ангел Семерджиев „подарил“ 200 млн. лева на ЕРП-тата

Бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е „подарил" 200 милиона лева на ЕРП-тата. Това съобщи в парламента в четвъртък независимият депутат Кирил Гумнеров. Той е изпратил отворено писмо до министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, в което настоява за отговори.
Според информацията на Гумнеров въведената от енергийния регулатор такса „Зелена енергия“ се връщала по банковите сметки на ЕРП-тата.
„За една календарна година само от този подарък, направен от ДКЕВР на електроразпределителните дружества, по банковите им сметки ще постъпят не по-малко от 200 милиона лева“, обясни депутататът.
За 6-те месеца след въвеждането на таксата „Зелена енергия" 100 милиона лева са постъпили в сметките на дружествата.
Гумнеров е категоричен, че няма нищо лошо от въвеждането на таксата, ако печалбата от нея остава в държавния бюджет. Според депутата, тези пари не отиват в държавата, а захранват сметките на ЕРП-тата.
Как става така, че със заповед на един държавен орган като ДКЕВР 200 милиона лева годишно се вземат от едни частни фирми, производители на зелена енергия и се дават на други частни фирми, пита Кирил Гумнеров.
Според него съществуват реални подозрения за корупция. Дали определен процент от тези пари не е отишъл при Ангел Семерджиев, съмнява се Кирил Гумнеров.
Шест месеца след въвеждането на таксата за зелена енергия, по думите му, ЕРП-тата отчитат сериозни печалби. За шест месеца Енерго Про отчита ръст на печалбата от 33% спрямо предходната година. Печалбата при ЧЕЗ е 240%. Според Гумнеров с тази схема „националният интерес е пренебрегнат“ и той се надява на бърза реакция от страна на икономическото министерство.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.