Ангел Найденов: Същинското превъоръжаване на армията започва догодина

„През 2014 г. ще се реализират малки модернизационни проекти, тъй като предвидените 50 милиона лева разходи за капиталови вложения не са достатъчни за стартиране на проектите за придобиване на самолети, кораби и бронирана техника. За това са необходими не по-малко от 150 милиона лева годишно”. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването „Денят започва” по БНТ. Министърът изтъкна, че има дългосрочна програма за развитие на Българската армия, съгласувана с партньорите от НАТО, която включва 55 цели и е със срок 2028 г. Ангел Найденов обясни, че програмата включва пакет от цели, които трябва да бъдат постигнати за изграждане на определени способности на Българската армия, с които тя участва в реализацията на трите мисии, с които са натоварени българските въоръжени сили – национална отбрана, участие в операции и мисии за поддържане на мира и принос към националната сигурност в мирно време.

„Това трябва да са целеви средства, които постъпват от държавния бюджет, или от таксите, които плащат операторите за ползването на радиочестотния спектър”, поясни министърът на отбраната. Според военния министър 2014 г. е ключова заради необходимостта сега да се избере варианта, който трябва да се приложи по отношение на потребността на Военновъздушните сили за придобиване на нов тип боен самолет.

„Трябва да решим дали продължаваме в посока на модернизация на изтребителите МиГ-29, която струва около 180 милиона лева или да отидем на варианта с минимална поддръжка на изтребителите и да стартираме проекта за придобиване на нов тип боен самолет, който е на стойност до 700 милиона лева”, заяви министър Ангел Найденов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.