Ангел Найденов: С геги ли войниците ще охраняват границата?

С геги ли ще охраняват военните границата, ако не с личното си оръжие? Все пак те са военнослужещи, не са пъдари. Така бившият министър на отбраната и депутат от БСП Ангел Найденов коментира в сутрешния блок на bTv казаното преди дни от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че се предвижда войниците в граничните патрули да бъдат невъоръжени.

„Винаги съм смятал и продължавам да смятам, че има достатъчно други текстове и в Конституцията и по начина, по който са дефинирани мисиите на въоръжените сили, които позволяват участието им в съвместни действия с МВР по охрана на държавната граница”, каза още Найденов във връзка с приетите вчера на второ четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Ангел Найденов изрази безпокойство от забавянето на защитното съоръжение по границата с Турция и обвини Бъчварова в лъжа.

„Меко казано имаше голяма доза неистина в отговора на министър Бъчварова на моя въпрос в пленарна зала.ограда Тя заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено до края на март. Сега разбираме, че април и май ще бъде завършено едва на половина защитното съоръжение от 130 км. Това са темпове, които ме изумяват”, подчерта бившият военен министър. Найденов изтъкна, че при правителството на Борисов повече от една година се строят около 50 км, докато по времето, когато той бе военен министър българската армия за по-малко от четири месеца построи 30 км на цена, която е четири пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме.

На въпрос кой трябва да е на първата линията при охраната на границата, Найденов отговори, че това трябва да е МВР. Военните формирования не може да бъдат включвания в хайки, които да търсят мигранти в планинските региони, добави депутатът от БСП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.