Ангел Найденов: Правителството няма да подаде оставка, засега

Правителството на този етап няма намерение да подава оставка. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на отбраната и член на Иб на БСП Ангел Найденов в отговор на въпрос на Komentator.bg.

Практически същото каза и премиерът Пламен Орешарски, който бе в Народното събрание за да представи пред депутатите искането си за назначаване на Даниела Бобева като трети вицепремиер в правителството. Орешарски коментира, че България е парламентарна република и проблемите, които съществуват по никакъв начин не могат да бъдат решени с протести, а правителството има нужда от време за да работи именно за решаването на най-неотложните проблеми.

"Естествено, че не можем да работим без парламент, то се разбира по Конституция", каза още Орешарски. Премиерът е на мнение, че нестабилността, в която сме попаднали може да продължи неопределено дълго и при следващи правителства и попита какво правим тогава?. На въпрос дали ще разговаря с протестиращите, премиерът заяви: „Едва ли. Аз опитвах вече. По-скоро другата страна не разговаря”.

В Народното събрание парламентарната група на Коалиция за България заседава заради променената ситуация, поставяща под въпрос нормалното функциониране на парламента. Както вече съобщихме, днешното заседание на Народното събрание се провали, след като на два пъти не бе събран нужния кворум. От парламента отсъстват депутатите от ГЕРБ и „Атака”, но предизвестено е само отсъствието на хората на Бойко Борисов. Дори и при 100% присъствие на народните представители от левицата и ДПС в залата ще има с човек по-малко от необходимите минимум 121 депутати. Което означава, че по-нататъшната работа на 42-то Народното събрание на този етап зависи само и единствено от волята на „Атака” и най-вече от решенията на лидера на партията Волен Сидеров.

Нормално е да се очаква, че при неработещ парламент ще се засили и уличния натиск за оставка на правителството и нови предсрочни парламентарни избори. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.