Андрей Райчев: “Южен поток” е провал с 10-15 годишна предистория

“Провалът с „Южен поток” е несъмнен, изключително важно е да разберем кой е виновен. „Никой в България не се съмнява, че по отношение на „Южен поток” нещо се е провалило. Провалът въобще не е на това правителство. Провалът е 10-годишен или 15-годишен”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ социологът Андрей Райчев. Той разказа, че с колегата му Кънчо Стойчев са направили петдесетина интервюта, питайки кой е виновен за тази история. Били дадени три отговора: комунистите, седесарите и тъпанарите, тоест, целият български елит.

Всички са виновни – и Сергей Станишев, и Бойко Борисов, даже Георги Близнашки е успял да направи беля”, добави Андрей Райчев. Според него в случая България проявява дълбока неадекватност.

„Южен поток” е приоритетно руски проект и на страните от ЕС, на които им харесва да има такъв проект. Това не е паневропейски проект. Ако този проект се беше случил при ясни правила, при правилата на ЕС, които вероятно няма да бъдат промените заради България, щеше да е добре за страната. Това е сложен, трансграничен проект и това не е тръба, която стига до България, коментира от своя страна политологът Димитър Аврамов.

„Това беше сложен проект, който не се случи засега”, политологът. Аврамов е на мнение, че не трябва да гледаме на този проект като на голям провал.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.