Андрей Райчев: Време е, да се научим да живеем с малцинствата

“Протестът протече мирно и законово. Хората, които нямат връзка с него използваха момента, за да правят вандалщини”. Така оцени пред Нова ТВ вчерашния “национален протест” в Гърмен кметицата Минка Капитанова.

Казусът “Гърмен”, настроенията срещу ромите и интеграцията на малцинствата коментираха в студиото на „Здравей, България” социологът Андрей Райчев и председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев.

“Има едно предчувствие в нас, защото ситуацията се променя. Вече нямаме мълчаливи турци и страхливи роми. Те искат да живеят като европейци с пълни права. Противоречието е, че има гигантски културен сблъсък, който е непреодолим. Предстои ни обаче да се научим да живеем с малцинствата, както го направиха в САЩ и Франция. Това може да стене по два начина – съзнателно и умно от наша страна или на сила”, изтъкна социологът Андрей Райчев. По думите му трябва да се научим за признаваме ромските лидери, така както сме признали турските в лицето на ДПС, и постепенно да ги интегрираме.

“Проблемът го има и пътят е един – интеграция. Другото е да направим такава беля на страната и да сринем държавата”, заяви Андрей Райчев.

Според Цветелин Кънчев е крайно време “Евророма” да бъде призната като партия на ромите и политиците да започнат да обсъждат с нея проблемите в обществото.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.