Андрей Райчев: Смехотворно е да се вярва, че ДПС може да бъде извадено от властта

„Оставката на вътрешния министър е голямо нещо – от него има само едно по-голямо и това е оставката на външния министър”. Така социологът Андрей Райчев обясни по bTv гневната реакция на премиера Борисов в сряда след изненадващата оставка на вътрешния министър Веселин Вучков.

Райчев коментира и обвиненията към Борисов, че оставката е израз на близостта с ДПС.

„Защо Борисов изобщо е на власт – защото ДПС реши да развали едната коалиция и да позволи създаването на нова”, обясни социологът. Според Андрей Райчев има огромна промяна в отношенито към ДПС, която произлиза от промяната в отношението на САЩ към всички мюсюлмански общности, които могат да бъдат приобщени като съюзнически, в региона в близост до териториите, контролирани от терористичната групировка „Ислямска държава”.

„Смехотворно е да се мисли, че ДПС може да бъде изключено от управлението на страната”, обобщи Райчев. Според него оставката, на Вучков не е признак на замислен сценарий, но издава огромното напрежение в коалицията между Реформаторския блок и ГЕРБ.

Райчев изтъкна противоречията в отношението на реформаторите към премиера, които той нарече „шизофренни”. „Реформаторите имат дълбочинно колебание към Борисов – той е близък до Доган, но другото е – той е човек, който, макар и популист, ще ни помогне за реформите”, посочи Андрей Райчев. Той прогнозира, че въпреки сътресението, кабинетът ще оцелее, но реформи няма да се случат и категорично не се съгласи, че оставката е ченгеджийски номер.

„Какви ченгеджийски номера – те всички са ченгета, оплетени като змийорки, включително и той (Борисов)”, възкликна Райчев. След което продължи с щрихи от психологичния портрет на премиера.

„Борисов умее да страда от това, че е на власт. Той поднася властта като вид страдание, вид услуга, която ни прави. Той е огромен, талантлив майстор в това нещо”, коментира Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.